© Rootsville.eu

Michael Eckroth Group (US)
tiltle: Human Geography
music: Jazz
release date: june 21, 2024
label: Truth Revolution Recording Collective
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Michael Eckroth

© Rootsville 2024


Met de titel Human Geography is Eckroths vervolg op zijn veelgeprezen release Plena uit 2021 een inherent eerbetoon aan de culturen van Cuba en Puerto Rico. Het project combineert de vaardigheid en passie die hij heeft verworven door jarenlang opnemen, schrijven en optreden binnen deze vloeiende mix van Latijns-Amerikaanse muziek (met name met Orquesta Akokán) en moderne jazz waar hij bekend om staat, en creëert iets dat uniek gepersonaliseerd is. Het personeel van Sociale Geografie is Michael Eckroth (piano, Rhodes, keyboards); Joel Mateo (drums); Raul Reyes, Edward Perez en Alex “Apolo” Ayala (bas); Mauricio Herrera en Carlos Maldonado (percussie); Matt Hilgenburg en Alex Norris (trompet); en Peter Brainin (tenorsaxofoon).

De titel van het album, Human Geography, is ontleend aan een concept uit de sociologie waarin culturen – en de mensen daarin – gebonden zijn aan hun geografische locatie. Deze theorie onderzoekt hoe de locatie een cultuur beïnvloedt in de interactie met de wereld eromheen en de andere culturen waarmee deze samenvalt. Door dit proces wordt een cultuur niet bepaald door een enkel attribuut, maar door de geschiedenis van haar volk, haar plaats en de eb en vloed van haar uitwisselingen met andere gemeenschappen. Op dezelfde manier vormt de muziek die Eckroth de afgelopen tien jaar heeft gemaakt, en de samengestelde selectie op het album, een muzikale representatie van dit sociologische idee. Deze muziek zelf is geen gedestilleerde versie van een enkele traditie, maar wordt in plaats daarvan bepaald door de locaties, de mensen en de muzikale geschiedenis waarmee de componist en zijn ensembles in interactie zijn geweest. Door dit te doen fungeert de menselijke geografie als een soort kaart, die de processen, de voortgang en de ontwikkeling van een geluid in kaart brengt, met Eckroth als de grote cartograaf.

Muzikaal gezien behoudt Eckroth zijn compositorische stijl beïnvloed door maar onderscheidend van een specifieke artiest of traditie, waarbij hij er de voorkeur aan geeft zijn uiteindelijke geluidsproduct uniek te houden voor het geluid van zijn ensemble, waarbij hij leert van de erfenis van degenen die eerder zijn gekomen, in plaats van alleen maar te emuleren. Hoewel je op deze manier de invloed van grote pianisten als Herbie Hancock, Bill Evans, McCoy Tyner en Gonzalo Rubalcaba kunt opmerken, is het complete geluid dat wordt bereikt ondubbelzinnig dat van Eckroth zelf. De muziek van Human Geography weerspiegelt dit eveneens, tussen de persoonlijkheid van elke compositie en de mix van invloeden van elk bandlid die, zoals Eckroth zegt, “op dezelfde manier met enthousiasme de ruimte bestrijken tussen Latin jazz en mainstream swing-gebaseerde jazz.”

Het album opent met het titelnummer, met pianotrio met hoorns. Het stuk “Human Geography” is een treffende samenvatting van een reeks composities die Eckroth schreef waarin jazz met een ritmische gevoeligheid van guaguancó is verwerkt. Op dit nummer gebruikt Eckroth een 5/4 ritmische basis over een lange harmonische vorm, culminerend in een vamp, waarbij beide secties fungeren als voertuigen voor improvisatie. ‘Freedom in Precision’ neigt op dezelfde manier naar guaguancó-jazzritmes, terwijl het harmonisch en structureel in contrast staat door periodiek over te schakelen naar vamps met één akkoord in plaats van strikt tweeledig van vorm te blijven. “Kachina” heeft een losjes Afro-Cubaanse gevoeligheid, maar wijkt af van de norm doordat de steunbalk een hoekige baslijn is met een rijk harmonisch ecosysteem erbovenop. Opvallend is dat “Kachina” het gebruik van synthesizer voor orkestratie laat zien, waarvan Eckroth opmerkt dat het een geluid is waar hij steeds meer naar neigt als een aangrijpend palet binnen de compositie. "Little B's Poem" onderscheidt zich doordat het het enige stuk op het album is dat een arrangement is en geen originele compositie. Een ode aan Herbie Hancock en Bobby Hutcherson, het stuk sloot mooi aan bij de visie van het album en bevat trompettist Alex Norris, saxofonist Peter Brainin en drummer Joel Mateo. “New Bomba” is een stuk dat hartelijk is gecomponeerd op basis van een reeks met elkaar verweven ostinatos, met het Puerto Ricaanse bomba-ritme als basis voor allemaal. Het album wordt afgesloten met ‘Hilton’, waarvan de titel een eerbetoon is aan de grote Hilton Ruiz, wiens muziek steeds invloedrijker is geworden op Eckroth.

Eckroth prijst zijn bandleden snel bij het bereiken van de krachtige levendigheid van dit album. Alle muzikanten op het album werken al lang samen met Eckroth, waarbij ze allemaal een lange geschiedenis van samen optreden en creëren vertegenwoordigen. Bovenal waardeert Eckroth het vermogen van de muzikanten om overal te passen en zich alles voor te stellen. “Deze muzikanten zijn uiterst flexibel en, belangrijker nog, in staat om meer naar voren te brengen dan met de composities en arrangementen bedoeld is”, zegt Eckroth. “Het is een groepsesthetiek die is gevoed door een aantal jaren van sporadisch spelen.” Het album bevat meerdere arrangementen van pianotrio's, wisselende bassisten en percussionisten, zowel om aan de behoeften van elk stuk te voldoen als om verschillende momenten in de muziekgeschiedenis van Eckroth te vertegenwoordigen. Het personeel van Sociale Geografie is Michael Eckroth (piano, Rhodes, keyboards); Joël Mateo (drums); Raul Reyes, Edward Perez en Alex “Apolo” Ayala (bas); Mauricio Herrera en Carlos Maldonado (percussie); Matt Hilgenburg en Alex Norris (trompet); en Peter Brainin (tenorsaxofoon).

Met Human Geography laat Eckroth niet alleen zijn ontembare beheersing van de pianotoetsen en de snaren van het hart zien, maar ook de opzettelijke schoonheid van zorgvuldige kennis, aangezien elk stuk, elke groove en elke samenwerking een meesterlijk vervaardigd handvest is tussen culturen en werelden. Menselijke geografie is werkelijk een mijlpaal in de meest ware zin van het woord, omdat het de geschiedenis en tradities binnen de context van de menselijke ervaring weergeeft.


tracks:

  1. Human Geography (5:32)
  2. Little B’s Poem (3:50)
  3. Freedom In Precision (4:46)
  4. Kachina (4:33)
  5. New Bomba (6:08)
  6. In 15 (4:26)
  7. Funk Gets It (4:26)
  8. Hilton (3:30)